Poučna priča: Svekrva i tri snahe

ZANIMLJIVOSTI

Rodila sam tri sina, svi su hairli odrasli škole završili zaposlili se i kasnije oženili. Zasnovali su porodice i živjeli sa svojim ženama odvojeno od mene.

Jednoga dana posjetila sam najstarijeg sina i zamolila ga da kod njih navečer prenoćim.

 

Ujutro rano zamolila sam snahu da mi donese vodu i legen da se abdestim. Donijela mi je veliki bokal iz koga sam se abdestila. Zatim sam klanjala sabah namaz. Poslije namaza ostatak vode iz bokala sam prosula po posteljini kreveta na kome sam spavala. Kada je snaha donijela jutarnji čaj, rekla sam joj:

Draga snaho ja sam se pomokrila u posteljinu za vrijeme spavanja, to se često dešava starijim osobama. Kada je saslušala moje riječi odmah je počela sa povišenim glasom paljbu ružnih i pogrdnih riječi po meni, i na kraju mi je grubo rekla da treba da operem posteljinu i stavim na štrik da se osuši. Ukoliko to drugi puta desi neće mi više dozvoliti da kod njih prenoćim. Ja sam se trudila da prekrijem svoju ljutnju i razočarenje, i zatim sam oprala posteljinu i stavila da se suši.

Poslije toga sam napustila njihov dom.

Istoga dana sam posjetila sam srednjeg sina i prenoćila kod njih. Ponovila sam istu radnju sa vodom i posteljinom ujutro i kod njih. Snaha je u prisustvu moga srednjeg sina, galamila na mene i vrijeđala me a moj sin je samo bio pasivni posmatrač. Nije se ni potrudio da zaštiti svoju majku.

Napustila sam njihov dom i uputila sam se kod najmlađeg sina. Prenoćila sam kod njih i ponovno prosula ostatak vode po posteljini kreveta na kome sam spavala.

Kada je najmlađa snaha ušla u sobu sa čajem saopštila sam joj da je posteljina mokra jer sam se u snu pomokrila. Ona mi blago reče: Ne uzrujavaj se majko naša, to se često dešava kod starijih osoba. KOLIKO PUTA SMO SE MI DJECA POMOKRILI NA VAŠU ODJEĆU DOK SMO MALI BILI?!

Zatim je oprala posteljinu, osušila i namirisala. Poslije doručka ja sam rekla svojoj najmlađoj snahi: Kćeri moja, moj najdraža prijateljica mi je dala veću svotu novca da kupim zlatnu ogrlicu, naruknicu i menđuše njenoj kćerci. Ja ne znam pravu mjeru, njena kćerka je otprilike tvoje veličine i izgleda. Hoćeš li mi dozvoliti da uzmem mjeru tvog vrata i ruke radi ogrlice i naruknice?
Uzela sam joj mjeru a zatim otišla u prodavnicu zlatnog nakita i kupila veoma skupi nakit.

Za bajram došla su sva tri sina sa svojim porodicama na ručak kod majke. Poslije ručka majka je na sto stavila skupocijeni kupljeni zlatni nakit kojem su se svi divili.

Zatim je njima ispričala da je ona, kada je prenoćila kod njih, prosula vodu po posteljini i da to uopšte nije bila mokraća. Sinovi i snahe su u čuđenju pogledali jedni druge.

Uzela je skupocjeni zlatni nakit i stavila ga na tijelo najmlađe snahe rekavši: Allah mi nije podario kćerke nego vas trojicu sinova. Ovo je moja kćerka, kod nje ću ja, ako Allah odredi da doživim poznu starost, provesti posljednje dane svoga života kako bi ona meni pruži potrebnu njegu i pažnju.

Tada su starija dva sina sa prijekorom i razočarenjem pogledali u svoje žene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *