DA LI SE GRIJETE NA TA PEĆ? ZBOG OVE GREŠKE VAM DOLAZI VELIK RAČUN ZA STRUJU: Za ovaj malo ko zna

ZANIMLJIVOSTI

Korisni savjeti ukoliko se grijete na struju…

Konačno je zima stigla. Nakon nekoliko sedmica neočekivano lijepog vremena, počeo je da pada snijeg, a hladnoća se brzinom svjetlosti uselila u naše domove.

Što smo uštedjeli na grijanju – uštedjeli smo… Sada će peći morati da “rade” punom parom. Ukoliko se grijete na struju i TA peć, početak sljedećeg mjeseca kada stignu računi neće vam lako pasti.

Ipak, postoje načini da smanjite troškove.Većina nas pravi naizgled sitne greške, a koje prave veliku razilku na kraju računice…

Može li da zagrije cijelu kuću?

Prvo što treba da znate jeste da TA peć treba da stoji ispod prozora ili do najhladnijeg zida, i to udaljena od njih 20 cm.

Drugo važno pravilo jeste da ne blokirate izvor toplote, što znači da prostor ispred peći ne smije da bude zatvoren. I nikako nemojte držati ploče ili neke druge nezapaljive predmete na peći, smanjujete širenje toplote, a samim tim će ona morati duže da radi kako bi zagrijala prostorije.

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grejači rade samo dok je na snazi jeftina struja. Ako želite da iskoriste njen pun potencijal, a ne prekoračite potrošnju, važno je da ne bude isuviše mala za prostoriju koju greje. U suprotnom, da bi postigli željenu temperaturu moraćete često da uključujete ispuštanje toplog vazduha, a na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje u vrijeme kada je struja poprilično skupa. I to je jedna od najčešćih grešaka koju većina pravi.

Drugo gdje greše jeste što ne koriste tajmer. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina struja, najbolje je nabaviti specijalne tajmere koji mogu automatski da se uključe, tako da ne morate da čekate ponoć ili, ukoliko ste nestrpljivi, upalite peć ranije i tako trošite skupu struju.

Još jedna velika greška jeste isključivanje peći kada niste kod kuće. Mnogo više će trošiti da se ponovo zagrije nego da sve vrijeme održava mlaku temperaturu. Zato podesite termostat na 15-16 stepeni kada niste kod kuće. Ovu kutijicu koja meri temperaturu ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m.

A kada ste kod kuće, optimalno je da temperaturu držite na 22 stepena. Ako povećate za samo jedan stepen, povećaćete i potrošnju struje za čak 6 odsto, a to mnogi ne znaju!

Novi.ba/Mondo.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *