PRVI SIMPTOMI TUMORA NA MOZGU: Ovo su najraniji znakovi, obratite pažnju!

ZDRAVLJE

Veliki tumor koji sporo raste u frontalnom režnju može toliko da izmijeni ličnost i njegovo rasuđivanje, da se često smatra kriminalcem ili psihijatrijskim slučajem, kaže stručnjak

Rak mozga je jedan od najređih tipova kancerogenih bolesti – od njega oboli manje od jedan odsto svjetske populacije. Ali, loša vijest je to što su njegovi simptomi malobrojni, veoma suptilni i lako se previđaju.

Da li ste znali da se prvi simptomi tumora na mozgu lako mogu pomešati sa svakodnevnim boljkama koje smatramo bezazlenim i uobičajenim?

Ovo su neki od najčešćih:

Uporne glavobolje

Čak i ljekarima je nekad veoma teško da uoče razliku između glavobolja ili migrena koje su posljedica tumora na mozgu od onih koje izazivaju drugi uzroci.

“Najčešći indikator je svakodnevna glavobolja koja se ranije nije javljala i kod koje lijekovi nemaju mnogo efekta”, kaže neurolog dr Majk Čen.

“Te glavobolje se pogoršavaju s vremenom i često su prisutne odmah nakon buđenja, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog višesatnog ležanja”, odbjašnjava dr Čen.

Jačina bola varira u zavisnosti od veličine i brzine rasta tumora.

“Mali, ali brzorastući tumor može da izazove jače glavobolje od većeg koji raste sporo”, upozorava neuroonkolog dr Santoš Kesari sa Instituta Džon Vejn u Kaliforniji. Važno je da znate i da ne postoji specifičan tip glavobolje koji bi predvideo da li osoba ima ili nema tumor. Ključ je da obratite pažnju šta se to odjednom dešava sa vašim tijelom. Ako glavobolja ne prestaje ni uz terapiju, trebalo bi da posetite ljekara koji će utvrditi tačan uzrok.

Suptilni gubitak vida

Neki pacijenti uopšte ne primijete da jevid počeo lagano da propada. Ipak, gubitak vida usled tumora na mozgu izdvaja se po tome što obično pogađa samo jedno oko.

“Ovaj simptom zove se bitemporalna hemianopsija i često ga viđamo kod tumora hipofize, koji pritiska očne nerve baš na mestu na kojem se ukrštaju. Rak mozga je još jedna od bolesti koje prvi može da dijagnostikuje oftamolog”, objašnjava neurolog dr Kristofer Karuba.

Slabost mišića i letargija

Motorički korteks mozga podstiče i kontroliše pokrete mišića u tijelu. Desni kontroliše lijevu stranu i obrnuto, a ukoliko ima tumora, ove “staze” se potpuno poremete i kod pacijenta se gubi ili smanjuje funkcija upravljanja pokretima. U slučaju tumora na mozgu, možda nećete imati bol u, na primer, nozi, ali ćete je vjerovatno sporije pomerati ili nećete moći uopšte. Ipak, slabost u nogama takođe može da znači da imate teži nedostatak vitamina D.

Poteškoće u govoru

Još jedan tipičan simptom raka mozga je nejasan govor ili “gutanje” reči.

“Problemi sa govorom poput zamuckivanja, poteškoća u imenovanju poznatih objekata ili razumevanja sagovornika često upućuju na tumor u frontalnom ili temporalnom režnju, regije mozga koje se povezuju sa motoričkim i govornim funkcijama. U mozgu postoje dva centra za govor – Vernikovo polje, koje nam pomaže da prepoznamo i razumemo govor, i Brokovo polje, koje aktivira mišiće koji proizvode zvuk. Kod tumora na mozgu, često su oba polja ugrožena”, objašnjava dr Karuba.

Promjenjive emocije i rizično ponašanje

“Pacijenti koji pate od tumora na mozgu mogu da razviju depresiju, bijes ili anksioznost, čak i ako ranije nisu pokazivali ovakve tipove emocija. To se dešava kada tumor počne da utiče na frontalni režanj, koji je odgovoran za osobine ličnosti”, kaže neurohirurg Sumit Vadera sa Univerziteta Irvin u Kaliforniji.

Kod pacijenata se mogu javiti i promene u ponašanju – mogu da postanu ljuti, uznemireni, mogu da počnu da preduzimaju rizične poteze, otvoreno i neprimjereno pokazuju svoju se*sualnost ili potpuno prestanu sa tim.

“Veliki tumor koji sporo raste u frontalnom režnju može toliko da izmijeni ličnost i njegovo rasuđivanje, da se često smatra kriminalcem ili psihijatrijskim slučajem”, ističe dr Čen.

Gubitak sluha ili zvonjava u ušima

Temporalni režanj, koji se nalazi u donjem srednjem dijelu između leve i desne hemisfere mozga, odgovoran je za vašu sposobnost da čujete zvukove, kao i za sposobnost da razumete jezik i razgovarate.

“Ako vam se čini da gubite sluh ili čujete zvonjavu u jednom istom uvetu (tinitus), trebalo bi da posjetite ljekara koji će odrediti da li su vaši simptomi razlog da se zakažete i kod neurologa”, upozorava dr Karuba.

Neplodnost

Mozak kontroliše gotovo sve u tijelu, uključujući i hormone.

“To radi preko hipofize, a kada tumor pogodi ovu žlezdu, ona može da počne da izlučuje prevelike količine hormona ili spreči ostale žlezde da normalno funkcionišu”, objasnio je dr Čen.

Usljed ovog problema, žene sa tumorom na mozgu ne mogu da zatrudne ili laktacija izostaje nakon porođaja.

Gubitak ravnoteže

Mozak igra ključnu ulogu u motoričkim funkcijama. Ako vam je teško da hodate, naročito po mraku i prilikom hoda se naginjete na jednu stranu, to može da bude simptom raka mozga, izazvanog tumorima u malom mozgu, koji je odgovoran za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Problemi sa ravnotežom takođe mogu biti tihi znak multiple skleroze.

(Stil.kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *