Ova 2 sastojka SKIDAJU i NAJTVRDOKORNIJE MRLJE sa vašeg tepiha… PROBAJTE!

ZANIMLJIVOSTI

Napravite najmoćnije sredstvo za čišćenje tepiha – potrebni su vam samo sirće i soda bikarbona!

Mrlje se događaju, ali njihovo uklanjanje ne mora značiti da trebate upotrebiti kupovna hemijska sredstva za čišćenje. Izraditi vlastito domaće sredstvo za čišćenje tepiha jednostavno je i delotvorno. Bez obzira što pokušavate ukloniti ili kakvu vrstu tepiha imate, za sve postoji rešenje.

Stručnjak za zeleno čišćenje Tonja Haris vodi nas kroz čišćenje tepiha svakodnevnim sastojcima koji su verojatno već u vašoj kuhinji.

Određeni proizvodi za čišćenje ne samo da mogu predstavljati pretnju našoj koži i zdravlju disajnih putova, već mogu biti i skupi! Iznenadili biste se koliko stvari može da očisti obično sirće, a košta gotovo ništa. Zapravo ste verojatno već pri ruci imali sve sastojke za domaće sredstvo za čišćenje tepiha.

Ovaj recept od dva sastojka trebao bi djelovati na većini tepiha i većini površinskih mrlja. Ključ čišćenja mrlja je što brže doći do mrlja i uvek prvo pokupiti što više tečnosti možete ubrusom ili krpom.

Potrebni materijali:
Soda bikarbona
Bijelo sirće
Voda
Krpa od mikrovlakana
Alat za struganje (poput strugalice za tijesto ili špahne) za sve slijepljene mrlje

Metoda:
Upijte što više mrlje čistom krpom. Ostružite sve što se slepilo. Pospite mrlju tankim slojem sode bikarbone. Poprskajte sredstvo od polovine vode i polovine sirćeta. Pustite da stoji nekoliko minuta i posmatrajte kako se mrlja sa tepiha skida. Tapkajte mrlju – nemojte utrljavati sredstvo za čišćenje. Ako i dalje ostane mrlja, ponovite po potrebi.

Kako prilagoditi ovu metodu tvrdokornijim mrljama?

Blato / prljavština

Obrišite sve dijelove blata ili prljavštine pubrusom ili krpom. Upotrijebite strugalicu ako je potrebno kako biste ostrugali tvrdokornu prljavštinu. Pospite sodu bikarbonu i poprskajte razblaženim sirćetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim osušite. Po potrebi ponovite.

Kafa, crno vino ili druga hrana i piće

Ovde bi trebalo primijeniti originalnu metodu. Haris napominje da je ovim sredstvom za čišćenje uspjela da izvuče crveno vino sa svog tepiha. Ne zaboravite sastrugati sve što se zalijepi i bacite se na posao sa mješavinom sode bikarbone i sirćeta.

Vosak

Za stvari poput voska od svijeće ili bilo kojeg drugog očvrslog materijala, Haris preporučuje ručni aparat za čišćenje odjeće parom. Otpustite vosak na pari, tako da se počne topiti. Ostružite što više voska.

Pospite sodu bikarbonu i poprskajte polovinom sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga osušite. Po potrebi ponovite.

Mrlje od kućnih ljubimaca

Za nered od kućnih ljubimaca i druge slične mrlje, u razređeno sirće možete dodati eterično ulje kako biste dobili svjež miris. Pratite izvornu metodu i trebali biste uspjeti. Ovaj tretman takođe će prikriti miris nereda, tako da se vaši ljubimci više neće vraćati na to mjesto.

Stare mrlje koje su stajale već neko vrijeme

I na kraju, pogađate – ovaj je tretman djelovao i na stare mrlje. Slijedite istu metodu, ali pustite da soda bikarbona i sirće malo duže odstoje. Ponovite po potrebi, a ako vam treba malo dodatne snage za čišćenje, mrlju možete nježno protrljati malom četkom (poput stare četkice za zube ili druge manje četke za čišćenje).

(Sensa.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *