Ljekari sigurni: Ovo je glavni krivac za fatalni ishod korone! Ukoliko se ovo desi, pluća počinju da otkazuju!

ZDRAVLJE

Ljekari su došli do novih saznanja. Ovaj fenomen igra ključnu ulogu u teškim oboljenjima od Covida-19

Fenomen “citokinske oluje”, preteranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19, piše AFP i dodaje da su lekari trenutno bespomoćni.

Preterana reakcija imunološkog sistema smatra se glavnim uzročnikom katastrofalnog zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata obolelih od novog virusa korona, ali za sada nije jasno u kojoj je meri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenta od COVIDA-19 posledica virusa ili komplikacija zbog preterane reakcije organizma.

Citokini su proteini male molekulske mase koji deluju kao posrednici između delova imunološkog sistema. Izlučuju ih različite ćelije kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti.Citokinska oluja je proces u kome naš imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija imunološkog sistema koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema.

 

 

Groznica, umor, suvi kašalj su u četiri od pet slučajeva zaraze korona virusom SARS-CoV-2 “benigni ili umereni” simptomi , ali može doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma. To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Poteškoće sa disanjem, osećaj pritiska na plućima, usne i lice koji poprimaju plavkastu boju su znaci za uzbunu i zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju, upozorava američki Centar za kontrolu i i sprečavanje bolesti (CDC).

Većina hospitaliziovanih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvata oba plućna krila, što je poznati “potpis” teškog oboljenja.

Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Jazdan Jazdanpana, šef odeljenja za infektivne bolesti pariske bolnice “Bichat”.

Hiperimunom reakcijom, nasumičnom hiperprodukcijom citokina zbog koje dolazi do “začepljenja” alveola u plućima, stvara se edem koji onemogućava ulazak kiseonika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih sudova u bubrezima i drugim organima i ubrzo do zatajenja vitalnih sistema organa u organizmu, pri čemu je, ističu lekari, najgore što se takva reakcija događa veoma brzo, u roku od 24 do 48 sati i lekari su doslovno nemoćni da bilo šta preduzmu.

Stanje u kom pluća ne snadbevaju vitalne organe dovoljnom količinom kisieonika zahteva upotrebu respiratora.

“Sve više imamo dokaza koji ukazuju na to da deo pacijenata obolelih od teškog oblika COVIDA-19 podlegnu sindromu citokinskog šoka”, napisala je u svom radu za medicinski časopis “Lancet” doktorka Džesika Menson sa “University College Hospital” u Londonu.

Taj fenomen hiperinflamatorne oluje uočen je i o njemu se piše već 20 godina i povezuje se sa dve ostale opasne respiratorne bolesti – SARS-om od koje je u Aziji 2002./2003. umrlo 774 ljudi i bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS koji je odneo 886 života od 2012.Takođe se nagađa da je citokinska oluja bila u pozadini pandemije španskog gripa koja je 1918. usmrtila oko 50 miliona ljudi.

Lekari su uvereni da preterani odgovor imunološkog sistema ubija i pacijente obolele od COVID-19 tako što im uništava tkivo.

Zbog toga bi trebalo smiriti tu “citokinsku oluju” u plućima, a da se pritom ne smanji imunološka barijera uzročnicima bolesti, obašnjavaju lekari,piše Stil

“Trenutno ne postoji efikasni terapeutski postupak protiv tog fenomena”, tvde lekari u pariskoj bolnici.

Takođe upozoravaju da bi primena kortikosteroida, protivupalnih lekova, mogla biti štetna za obolele od novog korona virusa.

Izvor: stil

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *