MED MOŽE MNOGO DA NAŠKODI NEKIM LJUDIMA: Stručnjaci upozoravaju na ovo, jako je opasno!

ZDRAVLJE

“Zlatni nektar” provereno blagotvorno djeluje na naš organizam, štiti od prehlada, jača imunitet, potpomaže varenje, ali da li je mudro stavljati ga na lice?

Savjetima poznatih ličnosti često vjerujemo mnogo više nego stručnom mišljenju, a nerijetko i zdravom razumu.

U moru “prirodnih kozmetičkih preparata” koji garantuju lice bez bora, blistavu kožu i glatku poput stakla, sve češće se pojavljuju neki “sumnjivi” sastojci. Najuvrnutiji tretman za koji smo čuli jeste upotreba menstrualne krvi za podmlađivanje.

Naravno, postoje i neki starinski lijekovi, biljke koje zahvaljujući hranljivim supstancama zaista pomažu održavanju lijepe kože, uklanjaju akni, koji čiste lice i sl.

Med je jedna od namirnica koja se često nalazi u brojnim domaćim receptima za njegu. “Zlatni nektar” provjereno blagotvorno djeluje na naš organizam, štiti od prehlada, jača imunitet, potpomaže varenje, ali da li je mudro stavljati ga na lice?

Med se često koristi u maskama za uklanjnje “mrtve” kože sa lica, problem sa kojim se gotovo svako od nas suočava u u zimskom periodu.

Med i njegovi derivati – saće i propolis – zaista se široko koriste u kozmetici i nude pomoć za suhu, usahlu i oštećenu. Međutim, postoji jedan problem, ova namirnica se smatra visoko alergenom, zbog čega se ne preporučuje svima, prenosi “Mondo“.

“Med je kontraindikovan za astmatičare i nikako ne bi trebalo da ga koriste u preventivi od prehlada i drugih zapaljenskih procesa”, objašnjava ruski kozmetičarka Venera Kajredinova.

“Spoljna upotreba meda nije ništa manje sigurna – naravno, ako govorimo o prirodnoj kozmetici ili domaćim receptima. Nanošenje na kožu može dovesti do ozbiljnih alergija – čak i ako ih ranije niste imali. Crvene fleke, perutanje i osip mogu se iznenada pojaviti na licu, što je znak da svakako treba da odustanete od tretmana”, kaže Kajredinova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *