DOKTORICA ISKRENO O BORBI S KORONOM: Otkrila koja namirnica joj je spasila život i izvukla iz kandži korone!

ZDRAVLJE

Kako piše Alo.rs doktorka Nataša je poslušala savjet pacijentkinje i nije se pokajala.

Na početku epidemije kronavirusa mnogi su bili ubijeđeni da će im bijeli luk i slanina biti snažan pancir od globalne pošasti, ali domaće namirnice u koje su se kleli čini se da su ipak pale na ispitu. Međutim, budući da za kovid-19 i dalje ne postoji zvaničan lijek, naš narod se okrenuo starom narodnom eliksiru za bolesti pluća – kozjoj surutki.

Jedna od onih kojoj je upravo u ovom napitku vidjela slamku spasa jeste i specijalista opšte medicine dr Nataša Pajkić (45) iz Boljevca, koja za „Alo!“ navodi da joj je kozja surutka pomogla da pobijedi koronu.

Pajkićeva koja se prije nekoliko mjeseci liječila u KBC „Dragiša Mišović“, usljed upale pluća uzrokovane kovidom-19, objašnjava za „Alo!“ da joj je korona bukvalno razarala pluća, zbog čega su je kolege ljekari upozorili da postoji velika šansa da završi na respiratoru. Međutim, kako Nataša navodi, sve se promijenilo kada joj je sestra u bolnicu dostavila pošiljku.

 

 

Da li pijete surutku?

Ukupan broj glasova: 492
Da: 45% (219)
Ne: 55% (273)

– Kada mi je sestra poslala poruku s pitanjem šta želim da mi dostavi u bolnicu, zatražila sam sok na slamčicu jer nisam mogla da pomjerim glavu od bolova, a onda sam se sjetila jedne moje stare pacijentkinje. Ta baka mi je više puta govorila kako je najbolji lijek za upalu pluća kozja surutka, pa sam zatražila od sestre da mi donese flašu ovog napitka – ističe naša sagovornica.

Prema njenim riječima, nakon što je za tri dana, pored terapije koju je dobijala po medicinskom protokolu, popila oko litar kozje surutke, rezultati su joj se znatno popravili, zbog čega joj je, kako navodi, odmah bilo jasno da kozja surutka definitivno nije samo „bapski lijek“.

– Vrednost enzima jetre mi je sa 120 pala na 60, dok je vrijednost CPR-a, odnosno pokazatelja u kojoj mjeri je virus oštetio pluća, pao sa 60 na 25. Svakim danom mi je bilo sve bolje i bolje, a ja sam sigurna da mi je surutka spasila život – navodi dr Pajkić.

Da nije novost da proizvodi od kozjeg mlijeka i te kako pomažu osobama koje imaju upalu pluća, kako za „Alo!“, navodi pulmolog dr Tanja Radosavljević. Prema njenim riječima, u borbi protiv tuberkuloze liječili su se kozjim mlijekom, sirom i surutkom.

 

– I u čuvenoj knjizi „Pelagićev narodni učitelj“ pominju se kozje mlijeko i surutka kao eliksiri za disajne puteve. I ja svojim pacijentima koji su preležali koronu, pored redovne terapije, predlažem da uzimaju što više kozjeg mlijeka, surutke i sira. Takođe, med, propolis i pergu, odnosno fermentisani polen, jako su dobri za oporavak – kaže dr Radosavljević

Međutim, da od kada je počela epidemija koronavirusa vlada pomama za kozjim mliječnim proizvodima, za naš list potvrđuje i Aleksandar Stepanić, koji u fruškogorskom selu Krušedol posjeduje farmu sa 200 koza.

– Potražnja za kozjim mlijekom i surutkom nikad nije bila veća. Najviše nas zovu iz Beograda i Novog Sada, pa dva puta nedeljno tamo vršimo dostavu. Budući da koze ne daju mlijeko tri mjeseca godišnje, sada se spremamo da ga pretvorimo u prah, tako da se nadamo da ćemo odoliti velikom interesovanju koje vlada za naše proizvode i u narednim mesjecima – kaže Stepanić.

Izvor: alo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *