PERETE LI ZUBE REDOVNO? OGLASILI SE LJEKARI, OVO MOŽE BITI KOBNO ZA VAŠE SRCE: Obratite pažnju

ZDRAVLJE

Potencijalni srčani udar, pored stresa, loših životnih navika i nasljednog faktora, može izazvati i neodržavanje higijene usta i zuba.

Neredovno održavanje higijene usne duplje i neredovno pranje zuba mogu donijeti mnogo veće opasnosti po ljudski organizam!

 

Osim što loša higijena usne duplje dovodi do krvarenja desni i paradentoze, otvorene rane u ustima pogoduju taloženju i širenju više od 700 tipova štetnih bakterija koje ulaze u krvotok i dalje štete srcu, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Kada bakterije uđu u krvotok kao nezavisni faktori, oni pogoduju razvoju i ubrzanom napretku bolesti srca, bez obzira da li smo imali prethodne hronične bolesti ili je naše telo u punoj snazi i kondiciji.

– Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svijetu. Oralne bakterije, streptokok gordoni i streptokok sanguinis često izazivaju infekcije i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca. Nije važno koliko ste mršavi, telesno spremni ili zdravi, sa lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca – objašnjava profesor Hovard Dženkinson sa Univerziteta u Briselu nakon ispitivanja štetnosti bakterija po ljudski organizam.

Izvor:Kurir

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *