SPAVATE LI U TOPLOJ ODJEĆI? ODMAH PRESTANITE, TO NIJE NIMALO DOBRO: Naučnici otkrili, EVO ZAŠTO

ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Gotovo 40% nas nosi pidžamu u krevetu, a nema ništa ugodnije od vaših omiljenih zimskih PJ-ova. No, ono što odlučimo odjenuti u krevet zapravo može utjecati na naš san, izgled, pa čak i na zdravlje. Ako vam zbog pahuljastih pidžama pregrijete noću, to je možda jedan od razloga što ne zaspete tako lako i ujutro se probudite osjećajući se umorno.

1. Utječe na kvalitetu vašeg sna.

a9eefb5d538562d485f506747f

Spavanje u pretoploj pidžami znači da biste mogli biti u nemirnoj noći jer vaše tijelo treba održavati pravu temperaturu tijekom cijele noći. Idealna tkanina za spavanje je pamuk, jer omogućuje koži da diše i pomaže vam da ostanete udobni. Još jedan sjajan izbor materijala za noćnu odjeću je posteljina koja je prozračna i upija – ali možda nije mekana poput pamuka.

2. Mogli bi vam stvoriti prištiće.

5c85e959b69f53d4be5be83a11

Kada se znojite u snu, to može dovesti do određene vrste izbijanja poznatog kao znojni prištići. Kombinacija topline i trenja znojne pidžame može uzrokovati začepljenje pora, što će vam zauzvrat dati veću iritaciju kože. Odabir noćne odjeće izrađene od bambusove tkanine može pomoći u prevenciji akni, jer ta tkanina ima antimikrobna svojstva. Čak je mekši i upijajući od pamuka i možda je upravo ono što vam treba za dobro spavanje.

3. Može pokrenuti infekcije.

c3221354b2a4c678056ac0faeb

Ako se noću znojite, veća je šansa da razvijete infekciju kože. Bakterije bolje rastu na vlažnim i tamnim mjestima, a kada se pokrijete slojevima tople odjeće i pokrivača, zapravo možete stvoriti savršeno uzgajalište za mikrobe.

4. Moglo bi utjecati na reproduktivno zdravlje.

fcc13a5d52bc1a885f253ed52b

Muškarci koji noću hlače noću mogu poboljšati kvalitetu sperme, pokazalo je istraživanje. Kad odete u krevet odjeveni u usko donje rublje ili toplu pidžamu, vjerojatnije je da se vaše genitalno područje oznoji. Također može utjecati na plodnost žena jer višak znoja može dovesti do upala i infekcija.

5. Čuva vaše tijelo od prirodne regulacije temperature.

3bd8aa55429d2e4899320900a1

Ako vam je prevruće u krevetu, temperatura u vašem središtu neće moći pasti, što vas sprečava da se dobro naspavate. Niža temperatura noću pomaže vašem tijelu da se bolje oporavi, a može čak i pojačati metabolizam. Ako želite odjenuti nešto drugo osim pamučne pidžame, svila bi mogla biti dobar izbor.

Prirodni je toplinski regulator i može vas grijati u hladnim zimskim noćima zahvaljujući toplini koja se zadržava između svilenih niti, stvarajući izolacijski učinak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *