OVO SU SIMPTOM UPALE SLIJEPOG CRIJEVA, NISU NIMALO NAIVNI! ČIM PRIMIJETITE OBRATITE SE LJEKARU: Mučnina, povraćanje i …

ZDRAVLJE

Apendicitis ili upala slijepog crijeva je upala crvuljka koji se nalazi pri početku debelog crijeva. Dijagnoza akutne upala postavlja se klinički, a liječi se odstranjivanjem crvuljka. Preko 5% populacije u određenom trenutku preboli upalu slijepog crijeva.

Apendicitis se može dogoditi u svakoj životnoj dobi ali najčešće se događa kod tinejdžera i u dvadesetim godinama.

 

Glavni simptom upale je bol oko pupka i u donjem desnom dijelu trbuha koju prati mučnina, povraćanje i gubitak teka. Kroz nekoliko sati se bol premješta u cijeli donji desni dio trupa. U slučaju pomicanja ili kašljanja, bol postaje jača. Jedan od klasičnih znakova je i direktna i prenesena osjetljivost u spoju pupka i desne strane tijela. Pri protezanju mišića se može osjetiti jača bol, kao i kod pokretanja bedra. Jedan od simptoma je i povišena tjelesna temperatura od 37,7 do 38,3°C.

Jedan od problema je to što se ovi klasični simptomi javljaju tek kod polovice bolesnika. Navedena bol ne mora nužno biti lokalizirana na donju desnu stranu, pogotovo kod male djece i dojenčadi. Osjetljivost na dodir može biti manja ili čak odustna. Kod malog djeteta trbuh može biti tvrd na dodir, natečen ili napuhnut.

Peristaltika crijeva, širenje i sužavanje za potrebe probave, može biti sporija ili čak odsutna u slučaju upale slijepog crijeva. U mokraći se mogu pojaviti crvene krvne stanice. Kod starijih ljudi i kod trudnica je bol slabija nego kod mlađih bolesnika, a lokalna osjetljivost također je manje izražena.

Pri pojavi prvih simptoma za koje niste sigurni odakle dolaze, nikako nemojte uzimati lijekove protiv bolova. Na taj način otežati ćete liječniku prognozu. Pri prvoj pojavi simptoma odmah se obratite liječniku.

Liječenje upale slijepog crijeva u potpunosti je moguće bez komplikacija u slučaju ranog prepoznavanja simptoma i upale.

Ako se radi o upali slijepog crijeva, operacija uključje uklanjanje crvuljka. Postoji mogućnost smirivanja upale antibioticima, no nakon toga se upala često vraća jer je to samo privremeno rješenje. Nakon operacije liječnik će vam, ovisno o komplikacijama i zahvatu, preporučiti antibiotike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *