OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA ŽELUCA, ZOVU GA TIHI UBICA: Ne smijete ih zanemariti! AKO OSJETITE OVO ODMAH SE JAVITE DOKTORU

ZDRAVLJE

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi.

Kao i kod većine bolesti, za nasatanak ovog raka, kriva je prehrana.

Želudac je najširi dio probavne cijevi. Nalazi se između jednjaka i tankog crijeva. Tu započinje probava hrane.

Bolest je 1,5-2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

Među hranom koja ga uzrokuje, najčešće se spominje dimljena i jako soljena hrana (meso), voda u kojoj ima dosta nitrata, te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi, ali naravnoo tu su i geni.

Tko obolijeva od raka želuca?

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolijevaju od žena.

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.

Prehrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno kirurško liječenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola također povećavaju rizik za rak želuca.

Bitno je da prepoznate simptome i na vrijeme ga liječiti.

Obično se javljaju:

  • Neodređene tegobe u gornjem dijelu trbuha
  • Osjećaj težine ili punoće nakon obroka
  • Mučnina i povraćanje
  • Loša probava, žgaravica
  • Slabost i umor
  • Nadutost
  • Proliv ili zatvor
  • Bolovi u stomaku
  • Krv u stolici

Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika s ulkusnom bolesti. U kasnijoj fazi bolesti bolesnici gube na težini, neki mogu napipati tumorsku masu gornjem dijelu trbuha, što je izrazito loš znak, dolazi do mučnina i povraćanja ili problema s gutanjem.

zeludac3

Liječenje raka želuca

U fazi kad je tumor unutar stijenke želuca primjenjuje se kirurško liječenje tj. odstranjenje većeg dijela želuca ili čitavog želuca s okolnim limfnim čvorovima. U bolesnika u kojih je tumor prodro kroz stijenku u okolno tkivo te zahvatio obližnje limfne čvorove, uz kirurško liječenje obvezno se provodi kemo i radioterapija (zračenje). U onih u kojih bolest zahvaća okolne organe ili se je u njih proširila u vidu metastaza, primjenjuje se kemo i radioterapija s ciljem produljenja bolesnikova života, jer izliječenje nažalost nije moguće. Tzv. ciljana terapija kojom bi se novim lijekovima učinkovitije djelovalo na rak želuca, nažalost, do sada nije dala značajnijeg rezultata.

Palijativna briga o bolesnicima sa uznapredovalom bolesti ima za cilj smanjiti simptome, popraviti kvalitetu života i podržati pacijenta i njegovu porodicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *