SNIJEG VEĆ ZATRPAO BH.CESTE: U ovim dijelovima BiH snježni nanosi blokiraju saobraćaj

ZANIMLJIVOSTI

U višim planinskim predjelima centralne i istočne Bosne pada snijeg i zadržava se na kolovozu. Posebno skrećemo pažnju na planinske prevoje Nišići i Karaula (Sarajevo-Kladanj), gdje je u kratkom vremenu palo dosta snijega, a mnogi vozači su na put krenuli bez propisane zimske opreme, što je uzrokovalo zastoje – saopćeno je danas popodne iz BIHAMK-a.

Kako se dalje navodi, u ostalim područjima pada kiša, pa je kolovoz mokar i klizav. Kiša i snijeg se očekuju i tokom noći i sutra, zbog čega apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Iz BIHAMK-a poručuju i da se prije polaska na put treba dobro informiati o trenutnom stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Povodom katoličkog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Inače, prema prognozama FHMZ-a, sutra se u Bosni većinom očekuje susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini većinom kiša, snijeg na planinama. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, a na jugu zemlje od 6 do 11°C.

U Sarajevu će sutra biti oblačno sa susnježicom. Snijeg je izgledniji u večernjim satima.

Temperatura zraka kretat će se između 1 i 3°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(DEPO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *