ISPUŠTATE VJETROVE ČESTO, NADUTI STE: Evo šta to znači, “VAŠ ORGANIZAM JE ..”

ZANIMLJIVOSTI

Ispuštanju vjetrova može biti neugodno ako ste među ljudima, ali je vrlo važno za zdravlje.

“Govori puno o zdravlju probave. Normalno je da ispuštate vjetrove nekoliko puta u danu”, kaže za Men’s Health nutricionistica Kelly Jones.

Evo nekoliko stvari na koje vam ukazuje učestalo ispuštanje vjetrova:

Jedete dobre, kompleksne ugljikohidrate – Prehrana bogata mahunarkama, povrćem, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama ima brojne prednosti.

“Takva hrana osigurava vlakna, škrob i oligosaharide, a sve navedeno su složeni ugljikohidrati kojima se hrane dobre bakterije u donjem probavnom traktu. Plin je nusprodukt fermentacije, a on se oslobađa kad ispustite vjetar”, pojasnila je Jones.

Poboljšava zdravlje debelog crijeva – Ispuštanje vjetrova ima povoljan učinak na debelo crijevo i smanjuje rizik od komplikacija u budućnosti.

“Zadržavanje plinova može ograničiti pokretljivost crijeva, što dovodi do nelagode u probavnom sustavu, boli, čak i zatvora”, kaže ona.

Pomaže vam da se bolje hranite – Miris i učestalost plinova otkrivaju puno toga o vašoj prehrani.

“Ako je miris neugodan, znači da se hranite s puno proteina, šećera ili zasićenih masti. To može biti slučaj i ako unosite puno alkohola i/ili umjetnih zaslađivača”, dodaje Jones.

No neugodan miris mogu uzrokovati i zdrave namirnice poput jaja ili brokule.

Pomaže vam otkriti intoleranciju na hranu – Ispuštanje vjetrova ne mora nužno značiti da ste intolerantni na neku hranu. No prije nego što posjetite gastroenterologa, isplati se malo istražiti ovo pitanje.

“Poteškoće s ispuštanjem plinova, bolna nadutost ili neugodan miris plinova mogu ukazivati na intoleranciju na hranu”, ističe nutricionistica.

Ako ne konzumirate redovito određene namirnice poput graha ili cvjetače, bakterijama u vašim crijevima trebat će vremena da se prilagode.

“Dajte svom tijelu nekoliko dana da se bolje upozna s hranom prije nego što je izbacite iz svog jelovnika. Ako se ništa ne promijeni, razgovarajte s liječnikom”, zaključuje stručnjakinja. (Index.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *