RUSI SU JAKO ZDRAVA NACIJA JER JEDU MNOGO OVU HRANU: Za DORUČAK stalno biraju 1 STVAR!

ZANIMLJIVOSTI

Ruska ishrana bogata je povrćem, ukiseljenim namirnicama i mlečnim proizvodima. I kod nas su veoma popularni mnogi njihovi recepti, kao i saveti ruskih nutricionista i lekara za dug i zdrav život. Otkrivamo vam pet najzdravijih navika Rusa kada je hrana u pitanju!

1. Uvek doručkuju I to zdravo

Žitarice pune vlakana koja se dugo vare i samim time daju osećaj sitosti koji duže traje. Rusi često doručkuju razne ukusne kaše od žitarica, koje daju energiju tokom čitavog dana.

2. Jedu fermentisanu hranu

Razni mlečni proizvodi, jogurt, kefir, redovni su na ruskoj trpezi. Tu je i ukiseljeno povrće, odnosno turšija, puna blagotvornih supstanci. Rusi na zdrav način pripremaju zimnicu, kao što je džem od suvih šljiva, ne dodaju aditive niti šećer ako ne moraju.

3. Ručaju čorbu

Ukusne ruske čorbe sastavni su deo trpeze tokom dana, i nekada predstavljaju i glavni obrok. Tradicionalne ruske čorbe pune su zdravog povrća, ponekad se u njima nalazi i nemasno meso. Beli i crni luk, šargarepa, krompir, cvekla, neki su od sastojaka koji im daju ukus i sadrže gomilu supstanci važnih za dobro varenje i imunitet.

4. Ne prže skoro ništa u ulju

Tradicionalna ruska kuhinja podrazumeva mnogo barenja, kuvanja i pečenja, a ne prženje u ulju, naročito dubokom. Rusi jedu variva, čorbe, pečeno meso ili ribu, i veoma retko ćete na njihovoj trpezi zateći nešto što je veoma masno i slano. 5. Umeju da se zaslade I ruska kuhinja, kao i sve druge kuhinje sveta, sadrži brojne recepte za ukusne poslastice. Često su u njima glavni sastojci voće, med, džemovi, mladi sir…

Umeju Rusi da se počaste i nečim čokoladnim, ali njihovi tradicionalni slatkiši su pečene jabuke sa medom i orašastim plodovima, kolači s voćem, ražani keksići… (Espreso.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *