OVE NAMIRNICE BI TREBALO IZBJEGAVATI AKO STE PREHLAĐENI ILI IMATE GRIPU!

ZANIMLJIVOSTI

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati kada ste prehlađeni ili imate gripu možete zamijeniti nekom drugom vrstom namirnica.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi sadrže hranljive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osjetljiv i kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može da dovede do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

Brokoli – Iako je brokoli dobra namirnica koja jača imunitet, sadrži vitamine A i C, ali je i bogata vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje su lakše za vaša crijeva. Umjesto toga možete da jedete crvene paprike koje sadrže jedinjenje kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, i nema toliko kiseline kao što ih imaju citrusi. Pečurke povećavaju nivo proteina citokinina u organizmu i mogu pomoći u borbi protiv infekcije. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo trebalo bi da izbjegavate sledeće namirnice.

Svježe povrće – Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da svježe povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

Citrusi – Konzumiranje citrusa tokom prehlade može da bude mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u narandžama i grejpu može dodatno da iziritira grlo. Ove namirnice možete zamijeniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje utiču na antitijela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sistemu. Zahvaljujući svojoj mekanoj teksturi med može da ublaži simptome suhog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprječava kašalj. Nedavno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijska svojstva, i može vam pomoći da se oslobodite bakterija.

Kada vas boli stomak ili imate mučninu ove namirnice je bolje zaobići.

Mliječni proizvodi – Mliječni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mliječne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.

Mekinje – Mekinje imaju veliku količinu vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz crijeva brže od ostalih namirnica, što nije dobro ako ste veliki dio dana imali problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

Grašak – Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. To se događa kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera. Kao zamjenu možete koristiti zobenu kašu. Osim što je blaga za stomak, zobena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u sistem organa za varenje i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti tijelo od infekcije kao i cink, koji pomaže imunološkom sistemu da bolje funkcioniše.

Kada imate dijareju ili povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i doprinosi zdravlju ćelija. Kalijuma ima dosta u bananama koje sadrže i skrob, a on podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu. hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *