POD HITNO IH IZBACITE IZ ISHRANE: OVE NAMIRNICE SU NAJČEŠĆI OKIDAČ URINARNIH INFKCIJA!

ZANIMLJIVOSTI

Urinarne infekcije umeju da budu uporne i da se vraćaju s vremena na vrijeme. Ukoliko se ne liječe na pravi način, postoji veliki rizik od oboljenja bubrega i mnogih drugih komplikacija. Dokazano je da određena grupa namirnica pogoduje razvoju infekcija u urinarnom traktu, pa ih zato treba izbjegavati i svesti upotrebu na minimum, naročito ukoliko ste se već borili sa ovom vrstom infencija.

Najčešća bakterija koja je kriva za infekciju bešike je Ešerihija koli. Ove bakterije se nalaze u crijevima, a vrlo lako mogu da pređu u bešiku, a nakon pražnjenja crijeva, i izazovu ovi neprijatno stanje. Istarživanjima je dokazano da je veliki unos šećera glavni okidač za pojavu urinarnih infekcija.

Zašto je šećer toliko opasan?

Kao i svakom drugom živom organizmu, Ešerihiji koli trebaju hranljive materije, a šećer je nešto što ove bakterije vole. Unošenjem šećera u tijelo, nivo kiseline u urinu postaje pogodniji za Ešerihiju omogućavajući brže napredovanje infekcije.

Koji su načini liječenja?

Pored smanjenog unosa šećera, pomoći će i određeni napici, kao što je sok od brusnice. Brusnice sadrže jedinjenje nazvano D-manoza za koje su naučnici dokazali da može spriječiti ljepljenje Ešerihije na zidove bešike. Ovaj sok mora biti potpuno prirodan i bez dodataka šećera. Pored brusnice, pomoći će i unos vode i uvinog čaja u velikim količinama, kao i izbjegavanje gaziranih pića. Nezaslađeni jogurt, crni čaj i tamna čokolada će pomoći, takođe. hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *