AKO ŽELITE IMATI ZDRAVU JETRU, LIJEPE ZUBE I DOBRO RASPOLOŽENJE, JEDITE KLEMENTINE!

ZANIMLJIVOSTI

Sezona je klementina, voća koje mnogi vole, ali nisu ni svjesni koje sve zdravstvene blagodati dobivaju s tim ukusnim plodom. Klementine su mješavina između naranče i mandarina. Osim što su vrlo slatke i ukusne, iznimno su i dobre za zdravlje.

Klementine su bogat izvor vitamina C koji, kako je dokazano, sprečava infekcije respiratornog sistema te pojavu prehlade pa čak i gripe. Posebno se preporučuje konzumiranje ovog finog voća svima koji su pojačano izloženi stresu.

Zdravi zubi – Klementine su izvor kalija, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini, posebno zubi. Također, klementine sprečavaju ispadanje zubi. Stoga, ako želite lijep osmijeh, počastite se ovim voćem.

Zdrava jetra – Klementine sadržavaju kolin, iz grupe B vitamina, koji pomaže u zdravom funkcioniranju jetre. Nezdrava hrana i drugi štetni faktori svakodnevno narušavaju zdravlje jetre, stoga je nužno preventivno djelovati, a klementine u tome mogu pomoći.

Dobro raspoloženje – Folna kiselina je dio grupe vitamina B, a nalazi se u klementinama. Istraživanja pokazuju kako je folna kiselina izuzetno važna za normalno funkcioniranje mozga. Kao što je poznato, stres pogubno djeluje i na mozak, a da to spriječite, jedite klementine jer ćete biti mirniji i manje depresivni. hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *