Svako jutro pije jogurtu uz kašiku ovog začina, tako je izgubila 3 kilograma za mjesec dana!

ZANIMLJIVOSTI

Kada odlučite da se vratite zdravim navikama, nudi vam se toliko zdravih začina i namirnica iz prirode koje vam mogu pomoći da detoksikujete organizam od raznih otrova, masnoća i loše hrane, a da uz to ojačate imunitet i doprinesete zdravlju kože, kose i time, poboljšate fizički izgled. Jedan od načina je i konzumacija kumina, koji je začin i koristi se kao lijek za stomačne probleme, diuretik, sredstvo protiv nadimanja, pomaže kod varenja.

Kumin začin kao lijek:

To je dragocijeno sredstvo za liječenje dijareje uslijed dispepsije i promuklosti, a može vas osloboditi nadutosti i kolika. Na Zapadu, on se sada koristi uglavnom u veterinarskoj medicini, kao sredstvo protiv nadimanja, ali i dalje ostaje tradicionalni biljni lijek na istoku. Pretpostavlja se da se kumin kao lijek može da poveća laktaciju i smanjuje mučninu u trudnoći.

Pokazalo se da je efikasan u liječenju sindroma karpalnog tunela, kao i dijareje, problema sa varenjem i jutarnje mučnine. Kumin takođe stimuliše apetit. Iako su istraživanja još u toku, rane studije navode da kumin, među brojnim drugim začinima, može imati snažan efekat u prevenciji dijabetesa smanjivanjem mogućnosti nastanka hipoglikemije.

Sam začin kumin ima detoksikacijska i hemopreventivna svojstva. Osim toga, ima blagotvorne antioksidanse kao što su vitamin C i vitamin A u svom hemijskom sastavu, pored esencijalnih ulja. Pored toga što imaju bezbroj drugih prednosti, antioksidansi imaju antikarcinogena svojstva, a ona koja se nalaze u kuminu su posebno dobra za prevenciju raka debelog crijeva.

Kumin i jogurt za mršavljenje:

Kumin i jogurt jesu odlična i dobitna kombinacija za mršavljenje. Ova kumin dijeta traje tri mjeseca, a za to vrijeme, svaki dan treba razmutiti tri grama (malo manje od jedne kašičice) kumina u 140 ml nisko-masnog jogurta. Ovu mješavinu popiti, poželjno na prazan stomak. Ovo je metoda za mršavljenje bez gladovanja a rezultati su impresivni. Možete izgutiti i do 4 kilograma za mjesec dana.

Da pripremite ljekoviti kumin čaj, sljedite sledeća uputstva:

Sastojci:

-1 kašičica kumin sjemena,

-250 ml vode za piće.

Priprema čaja od kumina:

Uzmite odgovarajući sud i dodajte 1 kašičicu kumin sjemena. Zagrijte malo na niskoj temperaturi oko 5 sekundi, a zatim sipajte 250 ml pijaće vode i pustite da provri. Poslije ključanja, pokrijte čaj i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Procijedite kumin čaj i pijte toplo. Prema vašem ukusu, možete dodati med ili prstohvat soli.

Kumin čaj se koristi kao lijek prvenstveno kod stomačnih i respiratornih problema. haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *