KAKO PREKINUTI PREHLADU U STARTU: Najobičnije stvari mogu da vam spasu zdravlje i uštede odlazak kod ljekara

ZDRAVLJE

Nemojte shvatati prehladu olako – ako primjenite ove savjete, skratićete vrijeme bolovanja i ublažiti simptome.

Prvi znaci prehlade uvek izazivaju brigu, a u poslednje vreme i dodatnu nervozu jer nas eventualni odlazak kod lekara gotovo sigurno vodi pravo u kovid ambulantu.Blago curenje nosa, grebanje u grlu, laka glavobolja – sve su to simptomi koji mogu da ukazuju na običnu prehladu, ali i infekciju korona virusom. Međutim, ako ste vakcinisani i strogo ste sprovodili sve mere epidemiološke zaštite, a znate da ste bili u situaciji da trpite hladnoću i nazebete, moguće je da je samo reč o prehladi. Tada možete od starta primeniti nekoliko saveta koji će vam sačuvati zdravlje.

Za početak, ostanite kod kuće ako je to ikako moguće. Odmah počnite sa utopljavanjem, ne samo noseći džempere i tople čarape, već i vrat umotajte tankom pamučnom maramom. Ako su vam osetljivi sinusi, nosite laganu traku preko čela, a ako su uši vaša “slaba tačka”, zaštitite i njih.

Ugrejte se i “iznutra”. Pijte neprekidno tople čajeve, najbolje od nane, kamilice ili đumbira. Biljni napici umerene temperature i njihova isparenja deluju umirujuće na nadraženu sluzokožu, a povećana količina tečnosti “ispira” štetne bakterije i viruse iz tkiva.

Odmarajte i spavajte što više, u snu se organizam sam leči. Otkažite sve obaveze, a naročito poslove koji vas izlažu većem telesnom naporu.Mada smo navikli da, protiv prehlade, pojačamo unos vitamina C, novija istraživanja pokazuju da je u prvim danima prehlade delotvornije uzimati cink. Ovaj dragoceni mineral može da skrati vreme prehlade, ali i da ublaži težinu simptoma, pod uslovom da se počne uzimati već u prvih 24 sata,piše Lepaisrećna

U nekim istraživanjima, navodi se da je dnevna doza u tom slučaju 75 mg, što svakako morate proveriti sa svojim lekarom. Imajte na umu da produženo uzimanje većih doza cinka nipošto nije dozvoljeno, kao i da su moguće nuspojave kao što su mučnina i neprijatan ukus u ustima. U tom slučaju, prekinite sa suplementacijom.

Neprekidno pratite svoje simptome i, u slučaju bilo kakvog pogoršanja, nemojte odlagati odlazak kod lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *