RAK JAJNIKA NE ŠUTI, ALI JE JAKO TIH: Ovo su 4 rana SIMPTOMA koje svaka žena MORA da zna!

ZDRAVLJE

Rak, svojim širokim spektrom oboljenja, trenutno je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, te je odgovoran za preko 30% svih smrtnih slučajeva – više od bilo koje druge bolesti…

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

Iako je najčešći u žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovito posjećujte svog liječnika.

Stvar je u tome da rak jajnika ne šuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

rak-jajnika
4 Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika

Uporna nadutost
Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri tjedna, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se liječniku.

Bol u donjem trbuhu i zdjelici
Razmislite o svim područjima bola, Moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja Vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri tjedna ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

bolest

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti
Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri sedmice, razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem
Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikkvu tekućiu, ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate piškiti sljedeću, možda imate rane faze raka jajnika.

toalet2

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imai prije, važno je pratiti njihovu učestalost i ustrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri tjedna ili duže, napravite pregled sa svojim liječnikom i razgovarajte o uzimajući brisa za rak jajnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *