STAVLJATE LI FLASTER NA POSJEKOTINU? Niste ni svjesni kakvu grešku pravite, EVO ŠTA SE MOŽE DESITI

ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Brzih savjeti za prvu pomoć koji bi vam jednog dana mogli spasiti život!

1. Rane

Kad god imate posla s ranom, uvijek je trebate pokušati podići iznad razine svog srca. To smiruje oticanje i pomaže odvodu tekućine iz tog područja. Ako vam je rana na bokovima ili zadnjici, lezite i podignite je jastucima. Ako niste u mogućnosti podići ranu, pokušajte je držati u razini srca ili što bliže.

2. Opekline prvog stupnja

Opekline prvog stupnja, poznate i kao površinske, utječu samo na gornji sloj kože. Iako bi mogle biti bolne, nisu ozbiljne. Za njihovo liječenje isperite ranu mlakom vodom. Iako se ledena voda može činiti očiglednijom, zapravo može prouzročiti više oštećenja tkiva. Nakon čišćenja opekline nanesite oblog s ledom ili hladni oblog. Korištenje maslaca ili masti stari je narodni lijek, ali koji zapravo može nanijeti veću štetu rani jer usporava oslobađanje topline. Pasta izrađena miješanjem vode i sode bikarbone također može pomoći u oslobađanju topline od opeklina.

3. Srčani napadi

Što se tiče srčanih udara, rana intervencija pomaže u ograničavanju štete. Žvakanje aspirina može vam pomoći jer će inhibirati krvne pločice koje uzrokuju zgrušavanje krvi, a to je ono što blokira vaše arterije. Kada uzimate aspirin, važno je uzimati male doze i žvakati tabletu, umjesto da je progutate ili uzmete vodom, jer će to pomoći da brže djeluje. Pokušajte kontaktirati hitne službe što je prije moguće.

4. Ubodi pčela

Ako vas ubode pčela, morate ukloniti žaoku. Iako se uobičajeno vjeruje da izvlačenje uboda iz kože minimizira otrov, najvažnija stvar je vrijeme. Morate pokušati ukloniti žalac što je prije moguće, bilo da ga ogrebete, uklonite pincetom ili izvučete. Kad pčela izgubi žalac, ispušta miris koji privlači druge pčele na to područje, a koje će vas vjerojatno izbiti iz obrane. Nakon što uklonite žalac i napustili to područje, operite ranu i stavite hladni oblog. Ako ste alergični, pokušajte držati pri ruci autoinjektor ili EpiPen i što prije kontaktirajte hitne službe.

5. Ožiljci

Kad se ozlijedite, možda se brinete hoćete li dobiti gadan ožiljak, ali postoje neke mjere koje možete poduzeti da se ožiljak ne stvori. Soda bikarbona ima dezinficijensa koja pomažu u sprječavanju stvaranja ožiljka, uklanjanju stvrdnute kraste i čak sprečavanju infekcije. Kada liječite ožiljak sodom bikarbonom, važno je omogućiti i da rana bude izložena otvorenom zraku. Osim toga, soda bikarbona se također može miješati s vodom kako bi stvorila antiseptik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *